Weetjes

E-nummers… What about it?

Vaak worden E-nummers als iets negatief bestempeld. Het staat in een ingrediëntenlijst en dan willen we het niet meer eten, want wat voor negatieve invloed hebben die E-nummers wel niet op ons lichaam?!

Maar wat zijn die beruchte E-nummers nu? En zijn ze effectief wel zo slecht? Maar ook.. welke E-nummers zijn niet van plantaardige oorsprong en horen dus niet in een veganistisch eetpatroon.

First things first.
Een E-nummer is een “levensmiddelenadditief“, ze hebben op zichzelf geen voedingswaarde maar worden toegevoegd aan producten om een bepaalde eigenschap te verbeteren. Het kan dan gaan om bijvoorbeeld de kleur, houdbaarheid maar ook om de smaak. E-nummers worden dus bewust aan een voedingsmiddel toegevoegd, waardoor ze direct of indirect een bestanddeel worden van het betreffende voedingsmiddel.

Voordat een producent een E-nummer mag gebruiken én wij dit E-nummer dus in de ingrediëntenlijst zien staan als consument, gaat er een hele weg aan vooraf.
De ‘E’ in een E-nummer staat voor ‘Europa’ en slaat enkel op toevoegingen die door de EU werden goedgekeurd. Het is een stof die niet schadelijk is voor onze gezondheid. Dit moet aangetoond zijn door verschillende wetenschappelijke onderzoeken.
Eigenlijk is een E-nummer dus een garantie dat de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) de stoffen heeft gecontroleerd en deze veilig heeft bevonden om te gebruiken in voedingsmiddelen. In de warenwetgeving staat niet enkel beschreven in welke voedingsmiddelen een bepaald E-nummer toegevoegd mag worden, maar ook hoeveel er maximum in aanwezig mag zijn. Bijkomend mag een additief enkel toegevoegd worden wanneer het technisch noodzakelijk is én er geen andere methode is om het gewenste effect te bekomen. Het gebruik van additieven ofwel “E-nummers” mag niet misleidend zijn ten aanzien van het product voor de consument. Deze toegestane additieven zijn daarnaast ook nog onderverdeeld in groepen naargelang hun werking. E-nummers kunnen van nature (zowel plantaardig als dierlijk) ofwel kunstmatig toegevoegd, aanwezig zijn in een voedingsmiddel. Beide zijn veilig aangezien ze aan dezelfde voedselveiligheidseisen moeten voldoen.

Maar wat nu als je veganistisch wil eten.. Welke E-nummers zijn NIET veganistisch? Een klein overzicht van de E-nummers waarvan met zekerheid gezegd kan worden dat ze van dierlijke oorsprong zijn:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s