Weetjes

Truth about.. Kokosolie

Kokosolie, kokosvet deze namen worden vaak door elkaar gebruikt. In ons Belgisch klimaat neemt kokosolie een vaste vorm aan, kokosvet. In het land van herkomst (Filipijnen, Indonesië en India) is het vloeibaar en wordt er dus gesproken van kokosolie. Vaak wordt het aangeprezen als een gezonde vetstof. Maar is het ook echt wel zo gezond als men vaak beweert? Kokosolie is inderdaad een olie van plantaardige oorsprong. Én meestal wordt de link gelegd “Oh plantaardig.. Dan zal het wel gezond zijn!”. Niets is minder waar.

Kokosolie bestaat voor meer dan 90% uit verzadigde vetzuren. Verzadigde vetzuren staan erom bekend een negatief effect te hebben op onze algehele gezondheid, wanneer ze overmatig aanwezig zijn in iemands dagdagelijkse eetpatroon. Zo verhogen verzadigde vetzuren onze LDL-cholesterol, wat in de volksmond wel de ‘slechte cholesterol’ genoemd wordt. Een te grote aanwezigheid van LDL-cholesterol in ons bloed vergroot het risico op hart- en vaatziekten.

Op de afbeelding hiernaast wordt de vetzuursamenstelling van verschillende dierlijke en plantaardige vetten geïllustreerd. Hier zie je duidelijk dat kokosolie het hoogste gehalte aan verzadigde vetzuren bevat tegenover alle andere vetten.

Afbeelding overgenomen van Vervaet, N. C. (2019). Oliën en vetten. In Informatorium voor Voeding en Diëtetiek-Supplement 100-december 2018 (pp. 13-32). Bohn Stafleu van Loghum, Houten.

Verder heeft de Europese Voedselveiligheidsorganisatie tot op heden nog geen enkele gezondheidsclaim goedgekeurd met betrekking tot kokosolie.

Mijn advies rond het gebruik van kokosolie?
Het gebruiken van kokosolie als dagdagelijkse vetstof raad ik eerder af door haar cholesterolverhogend effect. Uiteraard is het gebruik van kokosolie niet verboden. Af en toe eens kokosolie gebruiken ter afwisseling met een andere plantaardige olie zoals olijf-, koolzaad- of sojaolie is zeker oké! Alles met mate is hier dus mijn advies.

Naast het gezondheidsaspect speelt natuurlijk ook het duurzaamheidsaspect. Lokale oliën zoals lijnzaad-, koolzaad-, en zonnebloemolie hebben een lagere ecologische voetafdruk dan die van de kokospalmteelt. Voornamelijk het gebruik van bestrijdingsmiddelen en de ontbossingen welke gepaard gaan met kokospalmplantages zijn belastend voor het milieu.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s